
De financiële kant van je ondernemingsplan is iets wat veel mensen lastig vinden, maar haak niet af! Alle voorgaande stappen die je hebt doorlopen en ingevuld maken dat dit nu het makkelijkste onderdeel is. Alle keuzes die je hebt gemaakt op het gebied van marketing, producten, opleidingen, enz. zijn gerelateerd aan dit financiële plan.
Uit het financiële plan blijkt hoeveel geld je nodig hebt, hoe je alles gaat financieren, hoeveel winst je verwacht te gaan maken en of je genoeg geld over zult houden voor privé.
Maak de begrotingen in de excelsheets, dan kan je de berekeningen gemakkelijk aanpassen en copy-pasten in je businessplan.
1. Investeringsbegroting
Welke investeringen zijn noodzakelijk en wat zijn de kosten ervan? Het is van belang dat je de investeringen die van belang zijn voor het opzetten van de onderneming kunt scheiden van andere kosten. Een investeringsbegroting helpt bij het in kaart brengen van het geldbedrag dat je minimaal nodig hebt om goed van start te kunnen gaan.
De investeringsbegroting is onderverdeeld in vaste en vlottende activa. Vaste activa zijn bedrijfsmiddelen die langer dan een jaar deel uitmaken van een bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan computerapparatuur, bedrijfsauto's, inventaris etc.
Met vlottende activa doelen we doorgaans op bedrijfsmiddelen die korter dan een jaar in een bedrijf aanwezig zijn, zoals voorraden of liquide middelen.
2. Financieringsbegroting
Hoe ga je deze investeringen bekostigen? In de financieringsbegroting licht je toe hoe je de benodigde investeringen uit het investeringsplan denkt te kunnen financieren. Dit kan zowel met eigen (het gedeelte dat je zelf financiert) als vreemd vermogen (het investeringsdeel dat banken of andere zakelijke financiers investeren in je onderneming).
Vervolgens bereken je de verhouding van jouw eigen vermogen ten opzichte van het totaal benodigde vermogen, oftewel de solvabiliteit. Op deze manier krijg je een steeds concreter beeld van jouw toekomstige onderneming en in hoeverre dit bedrijf straks aan het aflossen van eventuele schulden op de lange termijn kan voldoen.
Overigens gaan de meeste financiële instellingen er min of meer vanuit dat startende ondernemers bereid zijn een deel van hun eigen vermogen in te brengen (ga daarbij uit van zo'n twintig procent).
3. Exploitatiebegroting
In de exploitatiebegroting of winst- en verliesrekening bereken je of jouw bedrijf rendabel is. Je maakt een inschatting van de omzet. Daarna bekijk je wat de kosten zijn om jouw bedrijf draaiende te houden. Daarmee kun je berekenen of uw bedrijf winst of verlies gaat maken.
In de zogenoemde exploitatiebegroting zet je de verwachte omzet en kosten op overzichtelijke wijze onder elkaar.
Je ziet dan in een oogopslag hoeveel omzet moet worden gedraaid om quitte te spelen of winstgevend te worden (en blijven).
Het eerste wat je moet doen, is het bedrag bepalen dat je verwacht te zullen omzetten. Daarna bereken je de brutowinst (door de inkoopkosten van de omzet af te trekken), waarna je alle zakelijke kosten bij elkaar optelt, waaronder verzekerings-, personeels- en telefoonkosten.
Daarna is het zaak om dit bedrag te verminderen met eventuele belastingen die jenog moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan de inkomstenbelasting (in het geval van een eenmanszaak of VOF).
4. Liquiditeitsbegroting
Met de liquiditeitsbegroting volg je het geld. Daar
worden de verwachte geldinkomsten en geld-
uitgaven per maand of kwartaal opgenomen. Dat
is iets anders dan opbrengsten en kosten uit de exploitatiebegroting. Met een liquiditeitsbegroting
begroot je hoeveel geld er daadwerkelijk op de
bank staat. Dit geeft inzicht of er op alle momenten
voldoende geld is om aan jouw verplichtingen te vol-
doen. Maar ook of er ruimte is voor een investering, bijvoorbeeld het kopen van een nieuwe computer. Bij een liquiditeitstekort kan je tijdig sturen of een aanvullende financiering regelen.
5. Persoonlijke begroting / privé-uitgaven
Bereken hoeveel geld je privé nodig hebt om rond te komen.
Het is ook belangrijk om goed overzicht te houden over jouw privé-uitgaven. Zo weet je welk privé-inkomen je straks minimaal moet overhouden om rond te kunnen komen en het voortbestaan van de onderneming niet in gevaar te brengen.
Zorg daarnaast ervoor dat je voor de belasting het zakelijke betalingsverkeer strikt gescheiden houdt van jouw privé-inkomsten en -uitgaven. Om deze reden is het openen van een zakelijke rekening in de meeste gevallen aan te raden.
Heb je een financiering (krediet) nodig?
Een ondernemingsplan is niet compleet zonder een financieel plan. Hiermee bereken je hoeveel geld je nodig hebt om een bedrijf te starten, waar je dit kapitaal vandaan haalt en hoeveel winst je gaat maken. Een goed financieel plan bestaat uit de volgende begrotingen.
Heb je een (aanvullende) financiering nodig om je bedrijf te starten of om verder te groeien? Kijk dan in het bijgaande document, daarin staat een overzicht van de bekendste financieringsopties: